دکتر حسن محبوبی پور
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و بهویژه چهارشنبه سوری، خطر بروز ضربههای چشمی افزایش مییابد و این در حالی است که آمار نشان میدهد کودکان، زنان خانهدار، افراد میانسال و سالمندان با حوادث بیشتری مواجه میشوند.
ضربهها انواع مختلفی دارند؛ برخی از آنها میتوانند بدون صدمه باشند، بعضیها هم منجر به آسیبهای شدید و حتی تخلیه چشم میشوند.
هر ضربه شدیدی میتواند چنین اثری داشته باشد، ضربهها در بعضی موارد باعث خونریزی شده و حتی باعث پارگی شبکیه و عنبیه به شکل حاد را به دنبال دارند و در مواردی باعث ابتلا به آب مروارید زودرس میشوند. این ضربات گاهی موجب کنده شدن عدسی نیز شده و به حدقه چشم یا بافت استخوانی عضلات چشمی آسیب جدی وارد میکند.
منابع تولید ضربه هم متنوع است و از یک زمین خوردن ساده در خانه تکانی شروع شده و به نزاع، تصادفات رانندگی و حتی مسائل چهارشنبه آخر سال هم میرسد. اگر ضربه به بافت عضلات و استخوانها آسیب وارد کند، اثر خود را با کبودی دور چشم نشان میدهد و استخوانها دردناک میشوند. در بعضی موارد هم عارضه دوبینی، انحراف و حتی بروز نابینایی کامل دور از انتظار نیست.
متأسفانه در روزهای پایانی سال، حوادث چشمی بیشتر میشود و در اغلب موارد باید این بیماران به صورت اورژانسی درمان شوند؛ یعنی در چنین مواردی باید بیمار خیلی سریع به مرکز چشمپزشکی منتقل گردد تا از بروز عوارض بیشتر جلوگیری شود. فاصله زمانی وارد شدن ضربه تا رسیدن به اورژانس، در روند بهبودی بسیار مهم است چرا که اغلب ضربههای چشمی، التهاب ایجاد میکنند و این التهاب باعث چسبندگی عنبیه به عدسی و باقی ماندن خونریزی و بالا رفتن فشار و در نتیجه بروز آب سیاه وابسته به ضربه میشود.