آشنایی با عفونت‌های چشمی ( قسمت اول)

همه به این نکته باور دارند که چشم عضو بسیار مهم و حساسی است و اگر دچار اختلال یا آسیب شود زندگی فرد مختل شده و محدودیت‌های اجتماعی فراوانی به بار می‌آورد. عفونت‌ها از مهم‌ترین این آسیب‌ها به شمار می‌روند که اگر جدی گرفته نشوند ممکن است عوارض غیرقابل جبرانی داشته باشند. «دکتر صابر مولایی» جراح و متخصص چشم، در چند مبحث پیرامون انواع عفونت‌های چشمی و راه‌های درمان آن توضیح می‌دهد.


نخستین نکته‌ای که باید بدانیم آن که عفونت‌های چشمی انواع مختلفی دارند. شایع‌ترین نوع آن از محیط به فرد منتقل می‌شود. پس  از آن عفونت در مراکز درمانی یا پس از اعمال و اقدامات درمانی چشمی است. البته باید اشاره کنیم عفونت‌های بیمارستانی شیوع بسیار کمی دارند. این عفونت‌ها یا داخل چشمی هستند که ممکن است بعد از عمل‌هایی مانند آب مروارید یا شبکیه ایجاد شوند یا سطح چشم را درگیر می‌کنند که ممکن است بعد از عمل لیزیک ظاهر شود. همان طور که گفتیم عفونت‌های ناشی از محیط بیمارستانی شیوع کمتری دارند اما شدت و میزان آسیب آنها بیشتر و پاسخ آنها به درمان سخت¬تر است. به همین دلیل همیشه تأکید می‌شود برای جراحی‌های چشمی حتما به کلینیک‌ها و بیمارستان‌های شناخته شده و مورد اعتماد مراجعه کنید. اما در صورت بروز چنین مشکلی، بیمار می¬بایست تحت مراقبت‌های جدی درمانی قرار گیرد یا در صورت صلاحدید چشم پزشک به وسیله آنتی‌بیوتیک‌های خاص یا حتی عمل جراحی درمان شود. 


برای تشخیص بهتر این دسته از عفونت‌ها باید از محل مورد نظر نمونه‌برداری شده و نمونه توسط متخصص آزمایشگاه بررسی شود. جواب‌های به دست آمده کمک می‌کند تا بهترین روش درمانی در پیش گرفته شود. 


همان طور که گفتیم دسته اول عفونت‌های چشمی از محیط به فرد منتقل می‌شوند. این مورد شیوع بیشتری در جامعه دارد و معمولا سطح خارجی چشم مانند پلک را دچار عارضه‌ می‌کند. برخی از آنها نیز قسمت‌های داخلی چشم مانند ملتهمه را تحت تاثیر قرار می‌دهند. این قبیل از عفونت‌ها در اثر تماس دست آلوده با چشم یا قرار گرفتن در معرض آلودگی آب استخرها ایجاد می‌شوند.  
دسته دیگری از عفونت‌ها روی قرنیه اثر می‌گذارند که دلیل عمده آن استفاده نامناسب از لنزهای تماسی، زخم‌های چشمی، خشکی چشم یا به کاربردن لنز تماسی مشترک است. در این حالت فرد برای انجام مراحل درمان گاهی نیاز به بستری شدن دارد و لازم است نمونه‌برداری‌هایی از محل عفونت صورت گیرد. در این نوع عفونت مراحل درمان پیچیده و زمان¬بر است.  


چگونه از عفونت چشم پیشگیری کنیم
ساده ترین راه پیشگیری از عفونت‌های چشمی شستن منظم دست و صورت است زیرا آلودگی از طریق تماس مستقیم با چشم منتقل می‌شود. هموطنان باید توجه داشته باشند که تماس دست ها با چشم احتمال ابتلا به انواع عفونت‌ها را افزایش می‌دهد.


 مراجعه به پزشک و درمان را جدی بگیریم
اگر با عفونت چشمی مواجه شدید حتما به چشم پزشک مراجعه کنید. در بسیاری از موارد تجویز داروهای آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت‌ نتیجه مطلوبی دارد. همچنین بیمار نباید با مشاهده علائم بهبودی داروهای خود را قطع کند بلکه لازم است سیر درمان که یک هفته تا 10 روز به طول می‌انجامد را کامل کرده تا عفونت ریشه کن شود.


می پسندم 1 +