مواظب چشمهایت باش
چشمان ما مهم ترین ابزار ارتباطی با دنیای خارج و عامل اصلی درک ما از زیباییهای اطرافمان است. چشمها همچنین در حفاظت از سایر اجزای بدن نقش غیرقابل انکاری دارند. وجود بیماریهای چشمی یا برخی عوامل محیطی، این عضو بسیار حساس را دچار آسیب میکند و گاهی این صدمه چنان است که آثار و عواقب آن هرگز جبران نمیشود. یکی از عوامل محیطی موثر بر چشمهای من و شما نور خورشید است؛ روزهای آفتابی اگر چه برای خیلیها لذت بخش است اما برای چشمها یک تهدید به حساب میآید، البته اگر به درستی از آنها مراقبت نشود. در مطلبی که اکنون مقابل شما قرار دارد «دکتر ابراهیم جعفرزاده پور» استاد دانشگاه و مسئول بخش اپتومتری بیمارستان نور به اهمیت استفاده از عینکهای آفتابی و چگونگی انتخاب آنها میپردازد.
محافظی برای سلامتی
حفاظت از چشمها در محیط های مختلف، راهکارهای متفاوتی دارد. این کار اما هنوز در نزد هموطنان ما به خوبی شناخته شده نیست و چندان جدی گرفته نمیشود. در کشورهای توسعه یافته انتخاب عینک علاوه بر جنبههای تجاری، حق بهداشتی و درمانی شهروندان محسوب میشود و از حمایتهای قانونی برخوردار است به نحوی که اگر فروشندهای عینک نامناسبی به مشتری تحویل دهد، محکوم به پرداخت جرایم سنگین میشود. این سختگیریها در مورد مسائل مربوط به چشم کودکان بیشتر و شدیدتر هم میشود زیرا احتمال آسیبهای چشمی در سنین رشد بیشتر است.
چه عینکی انتخاب کنیم؟
انتخاب یک عینک آفتابی مناسب، ارتباط مستقیمی با فعالیتهای حرفهای و روزمره شما دارد. به عبارت بهتر هر محیطی عینک مخصوص به خود را میطلبد؛ اگر کوهنورد هستید و روزهای آخر هفته را در ارتفاعات سپری میکنید، در آن شرایط باید از عینک آفتابی مخصوص به همان رشته استفاده کنید.
در مورد رشتههای دیگر مثل فوتبال، تنیس، دوچرخهسواری و پیادهروی نیز همین قاعده پابرجا است. برای استفادههای غیر ورزشی نیز عوامل محیطی اهمیت دارد و نباید خودسرانه اقدام به انتخاب عینک آفتابی کرد. فراموش نکنید تجویز و عرضه عینکهای آفتابی و طبی باید زیر نظر اپتومتریست انجام شود. به یاد داشته باشد هدف از زدن عینک این است که چشمهای شما در برابر نور شدید آفتاب و اشیای متحرک اطرافتان محافظت شود.
عینک آفتابی خوب چه ویژگیهایی دارد؟
پیش از هر چیز باید بدانیم شیشه محافظ عینکهای استاندارد اغلب به رنگ قهوهای یا خاکستری با دانسیته صفر تا 5 است. این عدد نسبت به شدت نور اولیه به شدت نوری که از عدسی عبور میکند تعیین میشود. افرادی که در محیطهای ورزشی یا فضاهای باز حضور دارند بهتر است دانسیته عینک آفتابیشان بین 5/2 تا 5/3 تعیین باشد. در این مورد باید با اپتومتریست مورد اعتمادتان مشورت نمایید.
همچنین در محیطهای ورزشی و برای افرادی که زمان زیادی را زیر نور آفتاب میگذرانند استفاده از عینکهایی با فریم خمیده یا بسیار خمیده توصیه میشود. این فریمها ساختار پیچیدهای ندارند ولی به دلیل پوششدهی مناسب چشمها، به سادگی همه پرتوهای مضر خورشید را مهار میکنند. در سایر موارد نیز میتوان از فریمهای کلاسیک و استاندارد استفاده کرد.
هر فرد عینک آفتابی خود را دارد
همیشه به یاد داشته باشید که انتخاب عینک آفتابی باید به تشخیص چشم پزشک و زیر نظر اپتومتریست انجام شود. «دکتر ابراهیم جعفرزادهپور» مسئول بخش اپتومتری بیمارستان نور میگوید: «هر فردی براساس نوع فعالیت روزانهاش باید عینک آفتابی مناسب خود را انتخاب کند در غیر این صورت ممکن است با عوارض گوناکونی مواجه شود . شیشه عینکهای آفتابی خوب و استاندارد، رنگ ثابتی دارند و بدون اعوجاج هستند تا در هنگام راهرفتن، رانندگی کردن یا مشاهده مناظر، کاربر را با مشکل مواجه نکنند. ورزشکاران، رانندههای حرفهای و همه کسانی که زمان زیادی از روز خود را در فضای باز و زیر نور آفتاب میگذرانند باید از عینک آفتابی مناسب استفاده کنند. متأسفانه اغلب عینکهایی که به صورت آزاد در بازار و کنار خیابان فروخته میشوند این ویژگی را ندارند و ممکن است مصرف کننده بعد از مدتی با مشکل دید روبهرو شود.»
اشعه V.U
اشعه ماورای بنفش خورشید یا U.V، به طیف مرئی نزدیک است و از اغلب فیلترها عبور میکند، البته مقدار آن زیاد نیست مگر اینکه مدت طولانیای در معرض نور آفتاب باشیم. کشورما ایران نیز به دلیل طول و عرض جغرافیایی جزء کشورهای در معرض تابش U.V بالا است. تنها عینکهای استاندارد این مقدار از اشعه ماورای بنفش را جذب میکنند و اجازه نمیدهند صدمهای به چشم بزند.
مراقب آب مروارید باشید
عدم استفاده از عینک آفتابی علاوه بر خستگی، قرمزی چشم، کاهش میدان دید و بالا رفتن ضریب خطای بینایی، خطر ابتلا به بیماری آب مروارید یا کاتاراکت را افزایش میدهد.
این خطر در سواحل دریا یا ارتفاعات بیشتر است و باید جدی گرفته شود. تجویز و انتخاب مناسب عینک آفتابی به سادگی میتواند از ابتلای بیموقع چشمها به آب مروارید پیشگیری کند.